Ghid Complet

În ultimii ani, piața de închirieri în regim hotelier a cunoscut o expansiune semnificativă, atrăgând tot mai mulți proprietari interesați să își maximizeze veniturile din proprietățile deținute. În acest context, persoanele fizice care dețin proprietăți imobiliare se pot întreba cum pot participa și ele la această piață înfloritoare. Acest articol își propune să ofere un ghid detaliat pentru cei interesați să își închirieze proprietatea în regim hotelier, abordând aspectele legale, financiare și practice ale procesului.

Ce Înseamnă Închirierea în Regim Hotelier?

Închirierea în regim hotelier se referă la procesul prin care o proprietate imobiliară este oferită pentru închiriere pe termen scurt, similar cu serviciile oferite de hoteluri. Acest tip de închiriere este adesea preferat de turiști sau persoane care călătoresc în scop de afaceri, căutând cazare temporară care oferă un grad mai mare de intimitate și confort comparativ cu opțiunile tradiționale de cazare.

Aspecte Legale

Primul pas în procesul de închiriere în regim hotelier ca persoană fizică este înțelegerea și conformarea cu reglementările locale. Multe jurisdicții impun cerințe specifice pentru închirierile pe termen scurt, inclusiv obținerea de licențe sau autorizații, respectarea codurilor de zonare și plata impozitelor aferente. Este esențial să verificați legislația locală și să vă asigurați că respectați toate cerințele necesare pentru a evita eventualele sancțiuni.

Pregătirea Proprietății

Odată ce aspectele legale sunt clarificate, următorul pas este pregătirea proprietății pentru închiriere. Acest lucru implică asigurarea că locuința este curată, bine întreținută și dotată cu toate facilitățile necesare pentru a oferi o experiență plăcută oaspeților. Investițiile în mobilier de calitate, decoruri atrăgătoare și tehnologie modernă pot crește atractivitatea proprietății și, implicit, veniturile potențiale.

Promovarea Proprietății

Promovarea eficientă a proprietății este esențială pentru a atrage închirieri. Platformele online specializate în închirieri pe termen scurt, precum Airbnb sau Booking.com, oferă o vizibilitate largă și acces la o piață extinsă de potențiali clienți. Crearea unui anunț atractiv, cu fotografii de calitate și o descriere detaliată a proprietății și facilităților oferite, poate crește semnificativ șansele de succes.

Gestionarea Rezervărilor și Oaspeților

Gestionarea eficientă a rezervărilor și a relațiilor cu oaspeții este crucială pentru succesul închirierii în regim hotelier. Asigurarea unei comunicări clare și prompte, oferirea de instrucțiuni detaliate pentru check-in și check-out și disponibilitatea de a răspunde la întrebări sau probleme sunt aspecte care contribuie la o experiență pozitivă a oaspeților și, implicit, la recenzii favorabile.

Închirierea unei proprietăți în regim hotelier ca persoană fizică poate fi o sursă profitabilă de venit, cu condiția unei pregătiri adecvate și a unei gestionări atente a procesului. Respectând reglementările legale, pregătind proprietatea

Cum Publici Proprietatea Ta, pe Airbnb și Booking?

Maximizează-ți Veniturile și Simplifică-ți Procesul de Închiriere

Participă la  Cursul GRATUIT pentru a descoperi metoda de lansare a proprietății tale în Regim Hotelier

Ce primești concret dacă te abonezi?

 • Afli ce documente sunt necesare, unde le poți descărca, ce informații trebuie să completezi și unde să încarci documentele finalizate pentru a obtine Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, de la ANAF (Certificat necesar atunci cand doresti sa iti  inchiriezi propriatatea pe persoana fizica )

 • Afli cum îți poți evalua proprietatea, adică pentru ce sumă o poți închiria pe noapte.

 • Afli pas cu pas cum îți poți lista proprietatea pe Airbnb.

 • Afli cum să îți listezi proprietatea pe Booking.com.

 • Afli cum să sincronizezi calendarele pentru a evita suprapunerile de rezervări la aceeași proprietate. Îți voi oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru a seta software-ul necesar unei sincronizări eficiente a calendarelor.

 • Afli cum să redactezi mesajele pentru oaspeți. Te voi îndruma pas cu pas în setarea mesajelor automate de trimis oaspeților: mesaje de confirmare post-rezervare, instrucțiuni pentru ziua sosirii, sfaturi utile pe durata șederii, instrucțiuni pre-plecare și mesaje de follow-up după cazare.

 • Afli pas cu pas cum să configurezi automatizarea pentru trimiterea facturilor automat către oaspeți.

 • Afli pas cu pas, cu instrucțiuni detaliate, cum să instalezi și să configurezi softul necesar pentru implementarea prețurilor dinamice. Acest sistem va ajusta tarifele în funcție de gradul de ocupare din zona proprietății tale, crescând prețurile când cererea este mare și scăzându-le când ocuparea este redusă, pentru a optimiza rata de ocupare.

 • Afli ce documente  sunt necesare pentru a lansa o propriatate in regim hotelier.

 • Afli în ce condiții poți lansa o proprietate în regim hotelier, fie ca Persoană Fizică, fie ca SRL sau PFA.

 • Afli cum îți poți obține Certificatul de Clasificare de la Ministerul Turismului.

Povestea mea în lumea închirierilor de tip hotelier

Drumul meu în lumea închirierilor în regim hotelier a fost un parcurs plin de învățăminte, începând modest în apartamentul părinților mei din cartierul Berceni, București.

Într-o vară, am profitat de absența părinților și am luat toate lucrurile personale din sufragerie, le-am încuiat în dormitor și, astfel, am convertit locuința într-o garsonieră, listând-o pe AirBnb.

Aceasta a fost prima mea incursiune în acest domeniu, plină de entuziasm dar și provocări neașteptate, cum ar fi un oaspete care a sosit fără instrucțiuni clare de acces în locație.

Motivat de primul succes, am extins inițiativa la apartamentul mătușii mele, propunându-i să-l închirieze în regim hotelier. Această extensie nu a fost lipsită de dificultăți, inclusiv un incident neplăcut cu un oaspete și apoi impactul pandemiei.

Cu toate acestea, am rămas determinat. Am investit în cursuri pentru a aprofunda cunoștințele în domeniu și am început să folosesc software-uri specializate. În mijlocul pandemiei, am cumpărat o nouă garsonieră și am relansat afacerea cu o perspectivă nouă.

Rezultatele au fost remarcabile. În decembrie 2021, am reușit o rată de ocupare inițială de 52%, care a crescut rapid la 97%, transformându-se în venituri semnificative. Această realizare a fost cu atât mai impresionantă, comparativ cu veniturile limitate pe care le-aș fi obținut din închirierea pe termen lung.

A urmat transformarea unui alt apartament din Berceni, inițial închiriat pe termen lung, dar care a întâmpinat dificultăți cu chiriașii. Acest apartament, situat într-un bloc mai vechi și mai puțin accesibil cu transportul in comun, a fost transformat într-o unitate de cazare profitabilă în regim hotelier, în ciuda provocărilor inițiale.

Până în iulie 2023, am ajuns să administrez un portofoliu de 35 de apartamente în București.

În dialogurile cu alți proprietari, am observat o nevoie comună de gestionare independentă și suport.

Prin urmare, am creat un mini-curs gratuit pentru a-i ajuta pe alții să navigheze în această lume fascinantă și provocatoare a închirierilor în regim hotelier.

Aceasta este povestea mea, o călătorie de la un singur apartament listat pe o platformă de închiriere, până la administrarea unui portofoliu impresionant și sprijinirea altor proprietari în această industrie.

Este un drum plin de provocări, dar și de recompense, și sunt mândru de ceea ce am realizat și de ajutorul pe care îl ofer acum altora.