Închirierea unui apartament în regim hotelier a devenit o opțiune populară pentru proprietarii care doresc să obțină venituri suplimentare. Cu toate acestea, pentru a asigura succesul acestei afaceri, este crucial să respecți anumite reguli și să te conformezi legislației locale. Acest articol îți va oferi o privire de ansamblu asupra celor mai importante reguli de urmat.

1. Înțelegerea și respectarea legislației locale: Primul pas în închirierea unui apartament în regim hotelier este să te asiguri că înțelegi și respecți legislația locală. Multe orașe au reguli specifice care pot include necesitatea obținerii unei licențe, limitări privind numărul de zile pe an în care poți închiria și restricții legate de zonă. Consultă reglementările locale și asigură-te că afacerea ta este în deplină conformitate.

2. Obținerea permisiunilor necesare: În funcție de locație, s-ar putea să fie necesar să obții diverse permisiuni și licențe înainte de a putea închiria apartamentul tău. Acest lucru poate include permisiuni de la asociația de proprietari, dacă locuiești într-un condominiu sau un complex de apartamente.

3. Asigurarea adecvată: Asigurarea proprietății tale este esențială. Asigurările tradiționale de locuință nu acoperă întotdeauna activitățile legate de închirierea în regim hotelier. Verifică polița ta actuală și consideră achiziționarea unei asigurări suplimentare care să acopere incidentele specifice închirierilor pe termen scurt.

4. Stabilirea unui set de reguli pentru oaspeți: Pentru a menține proprietatea în stare bună și a evita problemele cu vecinii, este important să stabilești un set clar de reguli pentru oaspeții tăi. Acestea pot include restricții privind zgomotul, numărul de persoane permise în apartament și reguli privind fumatul și animalele de companie.

5. Gestionarea rezervărilor și a plăților: Utilizează un sistem de gestionare a rezervărilor care să îți permită să urmărești cine stă în apartamentul tău și când. Acesta ar trebui să includă și un sistem sigur de plăți pentru a te asigura că primești plățile la timp și în siguranță.

6. Menținerea calității și curățenia: Oferirea unui spațiu curat și bine întreținut este esențială pentru a asigura satisfacția oaspeților și recenzii pozitive. Asigură-te că apartamentul este curățat profesional între fiecare închiriere și că toate facilitățile sunt în stare bună de funcționare.

Concluzie: Închirierea unui apartament în regim hotelier poate fi o afacere profitabilă, dar vine cu responsabilități serioase. Respectând regulile enumerate mai sus, te poți asigura că afacerea ta va fi sustenabilă și va aduce beneficii atât ție, cât și oaspeților tăi.

Dacă ești interesat de mai multe resurse și sfaturi despre cum să îți maximizezi succesul în închirierea în regim hotelier, abonează-te la newsletter-ul nostru pentru informaț

Cum Publici Proprietatea Ta, pe Airbnb și Booking?

Maximizează-ți Veniturile și Simplifică-ți Procesul de Închiriere

Participă la  Cursul GRATUIT pentru a descoperi metoda de lansare a proprietății tale în Regim Hotelier

Ce primești concret dacă te abonezi?

 • Afli ce documente sunt necesare, unde le poți descărca, ce informații trebuie să completezi și unde să încarci documentele finalizate pentru a obtine Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, de la ANAF (Certificat necesar atunci cand doresti sa iti  inchiriezi propriatatea pe persoana fizica )

 • Afli cum îți poți evalua proprietatea, adică pentru ce sumă o poți închiria pe noapte.

 • Afli pas cu pas cum îți poți lista proprietatea pe Airbnb.

 • Afli cum să îți listezi proprietatea pe Booking.com.

 • Afli cum să sincronizezi calendarele pentru a evita suprapunerile de rezervări la aceeași proprietate. Îți voi oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru a seta software-ul necesar unei sincronizări eficiente a calendarelor.

 • Afli cum să redactezi mesajele pentru oaspeți. Te voi îndruma pas cu pas în setarea mesajelor automate de trimis oaspeților: mesaje de confirmare post-rezervare, instrucțiuni pentru ziua sosirii, sfaturi utile pe durata șederii, instrucțiuni pre-plecare și mesaje de follow-up după cazare.

 • Afli pas cu pas cum să configurezi automatizarea pentru trimiterea facturilor automat către oaspeți.

 • Afli pas cu pas, cu instrucțiuni detaliate, cum să instalezi și să configurezi softul necesar pentru implementarea prețurilor dinamice. Acest sistem va ajusta tarifele în funcție de gradul de ocupare din zona proprietății tale, crescând prețurile când cererea este mare și scăzându-le când ocuparea este redusă, pentru a optimiza rata de ocupare.

 • Afli ce documente  sunt necesare pentru a lansa o propriatate in regim hotelier.

 • Afli în ce condiții poți lansa o proprietate în regim hotelier, fie ca Persoană Fizică, fie ca SRL sau PFA.

 • Afli cum îți poți obține Certificatul de Clasificare de la Ministerul Turismului.

Povestea mea în lumea închirierilor de tip hotelier

Drumul meu în lumea închirierilor în regim hotelier a fost un parcurs plin de învățăminte, începând modest în apartamentul părinților mei din cartierul Berceni, București.

Într-o vară, am profitat de absența părinților și am luat toate lucrurile personale din sufragerie, le-am încuiat în dormitor și, astfel, am convertit locuința într-o garsonieră, listând-o pe AirBnb.

Aceasta a fost prima mea incursiune în acest domeniu, plină de entuziasm dar și provocări neașteptate, cum ar fi un oaspete care a sosit fără instrucțiuni clare de acces în locație.

Motivat de primul succes, am extins inițiativa la apartamentul mătușii mele, propunându-i să-l închirieze în regim hotelier. Această extensie nu a fost lipsită de dificultăți, inclusiv un incident neplăcut cu un oaspete și apoi impactul pandemiei.

Cu toate acestea, am rămas determinat. Am investit în cursuri pentru a aprofunda cunoștințele în domeniu și am început să folosesc software-uri specializate. În mijlocul pandemiei, am cumpărat o nouă garsonieră și am relansat afacerea cu o perspectivă nouă.

Rezultatele au fost remarcabile. În decembrie 2021, am reușit o rată de ocupare inițială de 52%, care a crescut rapid la 97%, transformându-se în venituri semnificative. Această realizare a fost cu atât mai impresionantă, comparativ cu veniturile limitate pe care le-aș fi obținut din închirierea pe termen lung.

A urmat transformarea unui alt apartament din Berceni, inițial închiriat pe termen lung, dar care a întâmpinat dificultăți cu chiriașii. Acest apartament, situat într-un bloc mai vechi și mai puțin accesibil cu transportul in comun, a fost transformat într-o unitate de cazare profitabilă în regim hotelier, în ciuda provocărilor inițiale.

Până în iulie 2023, am ajuns să administrez un portofoliu de 14 de apartamente în București.

În dialogurile cu alți proprietari, am observat o nevoie comună de gestionare independentă și suport.

Prin urmare, am creat un mini-curs gratuit pentru a-i ajuta pe alții să navigheze în această lume fascinantă și provocatoare a închirierilor în regim hotelier.

Aceasta este povestea mea, o călătorie de la un singur apartament listat pe o platformă de închiriere, până la administrarea unui portofoliu impresionant și sprijinirea altor proprietari în această industrie.

Este un drum plin de provocări, dar și de recompense, și sunt mândru de ceea ce am realizat și de ajutorul pe care îl ofer acum altora.