În ultimii ani, conceptul de călătorie și cazare a suferit transformări semnificative, iar în centrul acestei evoluții se află Airbnb. Platforma a revoluționat modul în care oamenii se cazează și interacționează cu spațiile în care locuiesc temporar. Dacă te-ai întrebat vreodată ce este exact Airbnb și cum funcționează, acest articol îți va oferi toate informațiile necesare.

Ce Este Airbnb?

Airbnb, abreviere pentru “Air Bed and Breakfast,” este o platformă online care conectează persoanele care caută cazare cu cei care oferă spații de închiriat. Fondată în 2008 în San Francisco, California, de Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk, Airbnb a început ca o idee simplă: închirierea unor paturi gonflabile în sufragerie pentru a ajuta la plata chiriei. Ideea s-a extins rapid, transformându-se într-o piață globală care oferă o gamă variată de opțiuni de cazare, de la camere simple la case întregi, castele și chiar igluuri.

Cum Funcționează Airbnb?

Pentru Oaspeți

 1. Căutare: Utilizatorii platformei pot căuta cazare bazându-se pe locație, tipul de proprietate, preț, facilități și alte criterii.
 2. Rezervare: După ce găsesc o locație potrivită, oaspeții pot rezerva spațiul, fie instant, fie trimițând o cerere de rezervare către gazdă, care trebuie să răspundă într-un timp stabilit.
 3. Sosire și Cazare: Oaspeții folosesc instrucțiunile gazdei pentru a accesa proprietatea și să se bucure de șederea lor.

Pentru Gazde

 1. Listarea Proprietății: Proprietarii pot lista proprietățile pe site, completând detalii despre spațiu, disponibilitate, reguli, prețuri și fotografii.
 2. Comunicarea cu Oaspeții: Gazdele interacționează direct cu oaspeții pentru a răspunde la întrebări și a coordona detaliile legate de șederea acestora.
 3. Managementul Rezervărilor: Gazdele gestionează rezervările și se asigură că totul este pregătit pentru sosirea oaspeților.

Beneficiile Utilizării Airbnb

Pentru Oaspeți

 • Diversitate: Oaspeții pot alege dintr-o varietate largă de proprietăți unice care oferă o experiență mai personală și autentică decât hotelurile tradiționale.
 • Cost-Eficient: De multe ori, tarifele sunt mai accesibile comparativ cu hotelurile, mai ales pentru grupuri mari sau pentru șederi mai lungi.
 • Flexibilitate: Airbnb oferă opțiuni pentru orice buget și stil de călătorie, de la aventuri urbane la retrageri liniștite în natură.

Pentru Gazde

 • Venit Suplimentar: Gazdele pot câștiga bani închiriind spațiu neutilizat.
 • Flexibilitate: Gazdele controlează complet calendarul de disponibilitate, regulile casei și prețurile.
 • Interacțiunea cu Oaspeții: Gazdele au ocazia de a întâlni oameni din întreaga lume și de a împărtăși cultura locală.

Considerații și Provocări

În timp ce Airbnb oferă multe oportunități, există și provocări, cum ar fi problemele legate de zgomot și vecini, respectarea reglementărilor locale și gestionarea operativă a proprietăților. În plus, gazdele trebuie să mențină standarde înalte pentru a obține recenzii pozitive, esențiale pentru succesul pe termen lung pe platformă.

Airbnb a devenit un jucător major în industria turismului, oferind o alternativă flexibilă la hotelurile tradiționale. Fie că ești în căutarea unei escapade urbane sau dorești să explorezi destinații exotice într-un mod mai autentic, Airbnb poate fi o opțiune valoroasă. De asemenea, pentru proprietari, reprezintă o metodă excelentă de a genera venituri suplimentare. Cu toate acestea, este important să înțelegi bine responsabilitățile și cerințele pentru a maximiza potențialul acestui model de afaceri.

Cum Publici Proprietatea Ta, pe Airbnb și Booking?

Maximizează-ți Veniturile și Simplifică-ți Procesul de Închiriere

Participă la  Cursul GRATUIT pentru a descoperi metoda de lansare a proprietății tale în Regim Hotelier

Ce primești concret dacă te abonezi?

 • Afli ce documente sunt necesare, unde le poți descărca, ce informații trebuie să completezi și unde să încarci documentele finalizate pentru a obtine Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, de la ANAF (Certificat necesar atunci cand doresti sa iti  inchiriezi propriatatea pe persoana fizica )

 • Afli cum îți poți evalua proprietatea, adică pentru ce sumă o poți închiria pe noapte.

 • Afli pas cu pas cum îți poți lista proprietatea pe Airbnb.

 • Afli cum să îți listezi proprietatea pe Booking.com.

 • Afli cum să sincronizezi calendarele pentru a evita suprapunerile de rezervări la aceeași proprietate. Îți voi oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru a seta software-ul necesar unei sincronizări eficiente a calendarelor.

 • Afli cum să redactezi mesajele pentru oaspeți. Te voi îndruma pas cu pas în setarea mesajelor automate de trimis oaspeților: mesaje de confirmare post-rezervare, instrucțiuni pentru ziua sosirii, sfaturi utile pe durata șederii, instrucțiuni pre-plecare și mesaje de follow-up după cazare.

 • Afli pas cu pas cum să configurezi automatizarea pentru trimiterea facturilor automat către oaspeți.

 • Afli pas cu pas, cu instrucțiuni detaliate, cum să instalezi și să configurezi softul necesar pentru implementarea prețurilor dinamice. Acest sistem va ajusta tarifele în funcție de gradul de ocupare din zona proprietății tale, crescând prețurile când cererea este mare și scăzându-le când ocuparea este redusă, pentru a optimiza rata de ocupare.

 • Afli ce documente  sunt necesare pentru a lansa o propriatate in regim hotelier.

 • Afli în ce condiții poți lansa o proprietate în regim hotelier, fie ca Persoană Fizică, fie ca SRL sau PFA.

 • Afli cum îți poți obține Certificatul de Clasificare de la Ministerul Turismului.

Povestea mea în lumea închirierilor de tip hotelier

Drumul meu în lumea închirierilor în regim hotelier a fost un parcurs plin de învățăminte, începând modest în apartamentul părinților mei din cartierul Berceni, București.

Într-o vară, am profitat de absența părinților și am luat toate lucrurile personale din sufragerie, le-am încuiat în dormitor și, astfel, am convertit locuința într-o garsonieră, listând-o pe AirBnb.

Aceasta a fost prima mea incursiune în acest domeniu, plină de entuziasm dar și provocări neașteptate, cum ar fi un oaspete care a sosit fără instrucțiuni clare de acces în locație.

Motivat de primul succes, am extins inițiativa la apartamentul mătușii mele, propunându-i să-l închirieze în regim hotelier. Această extensie nu a fost lipsită de dificultăți, inclusiv un incident neplăcut cu un oaspete și apoi impactul pandemiei.

Cu toate acestea, am rămas determinat. Am investit în cursuri pentru a aprofunda cunoștințele în domeniu și am început să folosesc software-uri specializate. În mijlocul pandemiei, am cumpărat o nouă garsonieră și am relansat afacerea cu o perspectivă nouă.

Rezultatele au fost remarcabile. În decembrie 2021, am reușit o rată de ocupare inițială de 52%, care a crescut rapid la 97%, transformându-se în venituri semnificative. Această realizare a fost cu atât mai impresionantă, comparativ cu veniturile limitate pe care le-aș fi obținut din închirierea pe termen lung.

A urmat transformarea unui alt apartament din Berceni, inițial închiriat pe termen lung, dar care a întâmpinat dificultăți cu chiriașii. Acest apartament, situat într-un bloc mai vechi și mai puțin accesibil cu transportul in comun, a fost transformat într-o unitate de cazare profitabilă în regim hotelier, în ciuda provocărilor inițiale.

Până în iulie 2023, am ajuns să administrez un portofoliu de 14 de apartamente în București.

În dialogurile cu alți proprietari, am observat o nevoie comună de gestionare independentă și suport.

Prin urmare, am creat un mini-curs gratuit pentru a-i ajuta pe alții să navigheze în această lume fascinantă și provocatoare a închirierilor în regim hotelier.

Aceasta este povestea mea, o călătorie de la un singur apartament listat pe o platformă de închiriere, până la administrarea unui portofoliu impresionant și sprijinirea altor proprietari în această industrie.

Este un drum plin de provocări, dar și de recompense, și sunt mândru de ceea ce am realizat și de ajutorul pe care îl ofer acum altora.