Ghidul proprietarului

Într-o piață din ce în ce mai competitivă, proprietarii de imobile care oferă camere de închiriat trebuie să înțeleagă importanța clasificării corecte a proprietăților lor. Clasificarea corectă nu numai că ajută la așteptările corecte ale clienților, dar poate și influența semnificativ rentabilitatea investiției. Iată principalele criterii pe care trebuie să le luați în considerare atunci când clasificați camerele de închiriat:

1. Localizare și accesibilitate

Localizarea este adesea primul factor evaluat de potențialii chiriași. O cameră aproape de mijloacele de transport în comun, centre comerciale sau atracții turistice va atrage o clasificare mai înaltă. De asemenea, accesibilitatea serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele sau farmaciile, contribuie la valoarea camerei.

2. Facilități și dotări

Facilitățile oferite sunt cruciale în clasificarea unei camere. Acesta include elemente precum Wi-Fi, aer condiționat, televizor, bucătărie echipată și alte tehnologii moderne. Facilitățile suplimentare, cum ar fi piscina, sala de fitness sau spațiul de parcare privat, pot justifica tarife mai ridicate.

3. Confort și design

Confortul camerei, determinat de calitatea mobilierului, spațiul disponibil și designul interior, are un impact semnificativ asupra satisfacției chiriașilor. Designul modern, curățenia impecabilă și o tematică plăcută vizual pot transforma o cameră obișnuită într-o opțiune premium.

4. Siguranța și securitatea

Nivelul de securitate oferit chiriașilor este esențial. Camerele de închiriat ar trebui să fie echipate cu încuietori de calitate, camere de supraveghere și, în unele cazuri, servicii de pază. Siguranța este un criteriu important, mai ales în zonele urbane aglomerate.

5. Flexibilitate și servicii adiționale

Capacitatea de a oferi termeni flexibili de închiriere, precum și servicii adiționale cum ar fi curățenia regulată, schimbarea lenjeriei sau suportul pentru clienți, poate îmbunătăți semnificativ clasificarea unei camere.

6. Sustenabilitate

În contextul creșterii conștientizării ecologice, camerele care utilizează soluții durabile precum iluminatul cu LED, sistemele de încălzire eficiente energetic sau materialele de construcție ecologice sunt din ce în ce mai apreciate.

7. Recenzii și reputație

În era digitală, recenziile clienților anterioari au un impact major asupra percepției și, implicit, asupra clasificării. O gestionare eficientă a feedback-ului poate duce la îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite.

Prin urmare, clasificarea camerei dvs. de închiriat este o combinație dinamică de mai mulți factori, fiecare contribuind la atragerea și satisfacția clienților. Înarmat cu aceste cunoștințe, puteți optimiza oferta pentru a corespunde așteptărilor piaței și pentru a maximiza succesul afacerii dvs. în domeniul închirierilor.

 

Cum Publici Proprietatea Ta, pe Airbnb și Booking?

Maximizează-ți Veniturile și Simplifică-ți Procesul de Închiriere

Participă la  Cursul GRATUIT pentru a descoperi metoda de lansare a proprietății tale în Regim Hotelier

Ce primești concret dacă te abonezi?

 • Afli ce documente sunt necesare, unde le poți descărca, ce informații trebuie să completezi și unde să încarci documentele finalizate pentru a obtine Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, de la ANAF (Certificat necesar atunci cand doresti sa iti  inchiriezi propriatatea pe persoana fizica )

 • Afli cum îți poți evalua proprietatea, adică pentru ce sumă o poți închiria pe noapte.

 • Afli pas cu pas cum îți poți lista proprietatea pe Airbnb.

 • Afli cum să îți listezi proprietatea pe Booking.com.

 • Afli cum să sincronizezi calendarele pentru a evita suprapunerile de rezervări la aceeași proprietate. Îți voi oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru a seta software-ul necesar unei sincronizări eficiente a calendarelor.

 • Afli cum să redactezi mesajele pentru oaspeți. Te voi îndruma pas cu pas în setarea mesajelor automate de trimis oaspeților: mesaje de confirmare post-rezervare, instrucțiuni pentru ziua sosirii, sfaturi utile pe durata șederii, instrucțiuni pre-plecare și mesaje de follow-up după cazare.

 • Afli pas cu pas cum să configurezi automatizarea pentru trimiterea facturilor automat către oaspeți.

 • Afli pas cu pas, cu instrucțiuni detaliate, cum să instalezi și să configurezi softul necesar pentru implementarea prețurilor dinamice. Acest sistem va ajusta tarifele în funcție de gradul de ocupare din zona proprietății tale, crescând prețurile când cererea este mare și scăzându-le când ocuparea este redusă, pentru a optimiza rata de ocupare.

 • Afli ce documente  sunt necesare pentru a lansa o propriatate in regim hotelier.

 • Afli în ce condiții poți lansa o proprietate în regim hotelier, fie ca Persoană Fizică, fie ca SRL sau PFA.

 • Afli cum îți poți obține Certificatul de Clasificare de la Ministerul Turismului.

Povestea mea în lumea închirierilor de tip hotelier

Drumul meu în lumea închirierilor în regim hotelier a fost un parcurs plin de învățăminte, începând modest în apartamentul părinților mei din cartierul Berceni, București.

Într-o vară, am profitat de absența părinților și am luat toate lucrurile personale din sufragerie, le-am încuiat în dormitor și, astfel, am convertit locuința într-o garsonieră, listând-o pe AirBnb.

Aceasta a fost prima mea incursiune în acest domeniu, plină de entuziasm dar și provocări neașteptate, cum ar fi un oaspete care a sosit fără instrucțiuni clare de acces în locație.

Motivat de primul succes, am extins inițiativa la apartamentul mătușii mele, propunându-i să-l închirieze în regim hotelier. Această extensie nu a fost lipsită de dificultăți, inclusiv un incident neplăcut cu un oaspete și apoi impactul pandemiei.

Cu toate acestea, am rămas determinat. Am investit în cursuri pentru a aprofunda cunoștințele în domeniu și am început să folosesc software-uri specializate. În mijlocul pandemiei, am cumpărat o nouă garsonieră și am relansat afacerea cu o perspectivă nouă.

Rezultatele au fost remarcabile. În decembrie 2021, am reușit o rată de ocupare inițială de 52%, care a crescut rapid la 97%, transformându-se în venituri semnificative. Această realizare a fost cu atât mai impresionantă, comparativ cu veniturile limitate pe care le-aș fi obținut din închirierea pe termen lung.

A urmat transformarea unui alt apartament din Berceni, inițial închiriat pe termen lung, dar care a întâmpinat dificultăți cu chiriașii. Acest apartament, situat într-un bloc mai vechi și mai puțin accesibil cu transportul in comun, a fost transformat într-o unitate de cazare profitabilă în regim hotelier, în ciuda provocărilor inițiale.

Până în iulie 2023, am ajuns să administrez un portofoliu de 14 de apartamente în București.

În dialogurile cu alți proprietari, am observat o nevoie comună de gestionare independentă și suport.

Prin urmare, am creat un mini-curs gratuit pentru a-i ajuta pe alții să navigheze în această lume fascinantă și provocatoare a închirierilor în regim hotelier.

Aceasta este povestea mea, o călătorie de la un singur apartament listat pe o platformă de închiriere, până la administrarea unui portofoliu impresionant și sprijinirea altor proprietari în această industrie.

Este un drum plin de provocări, dar și de recompense, și sunt mândru de ceea ce am realizat și de ajutorul pe care îl ofer acum altora.