Un Pas Crucial în Activitatea de Închiriere

Dacă te-ai decis să închiriezi proprietatea ta în regim hotelier, probabil că deja ai parcurs primul pas esențial: înființarea entității juridice și obținerea codului de TVA sau adăugarea codului CAEN 5520. Însă, pe lângă aceste formalități legale, există un alt aspect crucial pe care trebuie să-l abordezi: obținerea acordului asociației de proprietari. Acest articol îți va explica de ce este important acest pas și cum să îl obții.

Pasul 1: Înființarea Entității Juridice

Înainte de a putea începe activitatea de închiriere în regim hotelier, trebuie să te asiguri că ai înființat entitatea juridică corespunzătoare. Există două scenarii principale în acest caz:

 1. Persoană Fizică: Dacă vrei să închiriezi proprietatea pe persoană fizică, trebuie să obții un cod de TVA. Acesta este necesar pentru a putea emite facturi și pentru a fi în conformitate cu legislația fiscală.
 2. Persoană Juridică: Dacă vrei să închiriezi proprietatea pe persoană juridică, trebuie să adaugi codul CAEN 5520 la obiectul de activitate al firmei tale. Acest cod se referă la “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”.

Pasul 2: Obținerea Acordului Asociației de Proprietari

După ce ai înființat entitatea juridică și ai obținut codul necesar, următorul pas este să obții acordul asociației de proprietari. Acesta este un pas esențial deoarece:

 • Legalitate: În multe localități, este necesar să ai acordul asociației de proprietari pentru a desfășura activitatea de închiriere în regim hotelier.
 • Relații Comunitare: Obținerea acestui acord asigură că nu vei întâmpina probleme sau opoziție din partea vecinilor, ceea ce poate preveni conflictele și poate asigura o relație armonioasă în comunitate.

Cum să Obții Acordul Asociației de Proprietari

 1. Informare și Consultare: Începe prin a informa asociația de proprietari despre intențiile tale. Prezintă planul tău de afaceri și explică cum activitatea ta nu va afecta negativ viața celorlalți locatari. Fii pregătit să răspunzi la întrebări și să adresezi orice îngrijorări.
 2. Redactarea Acordului: Odată ce ai obținut consimțământul verbal, redactează un document oficial de acord. Acesta ar trebui să includă detalii despre activitatea de închiriere, perioadele în care vei închiria și orice reguli pe care te angajezi să le respecți.
 3. Semnături: Asigură-te că documentul este semnat de președintele asociației de proprietari și de reprezentanții relevanți. În unele cazuri, poate fi necesar să obții semnăturile majorității proprietarilor din imobil.
 4. Depunerea Documentului: Depune documentul semnat la primărie sau la autoritatea locală competentă pentru a fi înregistrat oficial. Acest pas este esențial pentru a asigura validitatea legală a acordului.

Beneficiile Obținerii Acordului Asociației de Proprietari

 • Conformitate Legală: Asigură-te că activitatea ta este în conformitate cu legislația locală, evitând astfel amenzi sau alte sancțiuni legale.
 • Suport Comunitar: Menține relații bune cu vecinii și obține sprijinul comunității pentru afacerea ta.
 • Transparență: Demonstrează transparență și seriozitate în desfășurarea activității tale, ceea ce poate atrage mai mulți clienți și parteneri de afaceri.

Obținerea acordului asociației de proprietari este un pas crucial în procesul de închiriere în regim hotelier. După ce ai înființat entitatea juridică și ai obținut codul de TVA sau ai adăugat codul CAEN 5520, asigură-te că respecți acest pas pentru a evita probleme legale și pentru a menține relații armonioase cu vecinii tăi. Prin urmare, dedică timpul necesar pentru a obține acest acord și pentru a asigura succesul pe termen lung al afacerii tale.

Înscrie adresa ta de e-mail, apoi verifică inboxul pentru a descărca formularul disponibil în format PDF.