Ghid Pas cu Pas

Transformarea unui apartament într-o unitate de cazare în regim hotelier poate fi o afacere profitabilă. Totuși, pentru a funcționa legal și a evita sancțiuni, este esențial să obții toate autorizațiile necesare. În acest articol, vom detalia pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți autoriza apartamentul în regim hotelier.

Pasul 1: Înființarea Entității Juridice

Înainte de a începe procesul de autorizare, trebuie să decizi sub ce formă juridică vei desfășura activitatea. Ai două opțiuni principale:

  1. Persoană Fizică: Dacă vrei să închiriezi apartamentul pe persoană fizică, va trebui să obții un cod de TVA. Acest lucru este necesar pentru emiterea facturilor și respectarea legislației fiscale.
  2. Persoană Juridică: Dacă preferi să închiriezi apartamentul pe persoană juridică, trebuie să adaugi codul CAEN 5520 („Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”) la obiectul de activitate al firmei tale.

Pasul 2: Obținerea Acordului Asociației de Proprietari

Un pas crucial în procesul de autorizare este obținerea acordului asociației de proprietari. Acest acord este necesar pentru a desfășura legal activitatea de închiriere în regim hotelier. Iată ce trebuie să faci:

  1. Informare și Consultare: Prezintă intențiile tale asociației de proprietari și explică cum activitatea ta nu va afecta negativ vecinii. Fii pregătit să răspunzi la întrebări și să adresezi orice îngrijorări.
  2. Redactarea Acordului: După obținerea consimțământului verbal, redactează un document oficial de acord. Acesta trebuie să includă detalii despre activitatea de închiriere și regulile pe care te angajezi să le respecți.
  3. Semnături: Asigură-te că documentul este semnat de președintele asociației de proprietari și de alți reprezentanți relevanți. În unele cazuri, poate fi necesar să obții semnăturile majorității proprietarilor din imobil.
  4. Depunerea Documentului: Depune documentul semnat la primărie sau la autoritatea locală competentă pentru a fi înregistrat oficial.

Pasul 3: Obținerea Certificatului de Clasificare de la Ministerul Turismului

Pentru a funcționa legal, este necesar să obții un Certificat de Clasificare de la Ministerul Turismului. Acest certificat atestă că unitatea ta de cazare îndeplinește standardele necesare pentru a fi clasificată ca unitate turistică. Pașii sunt următorii:

  1. Documentația: Pregătește documentația necesară, care include actele firmei, acordul asociației de proprietari, și dovezi că apartamentul îndeplinește cerințele minime de confort și siguranță.
  2. Depunerea Cererii: Depune cererea de clasificare la Ministerul Turismului împreună cu documentația necesară.
  3. Inspecția: Un inspector va verifica dacă apartamentul îndeplinește criteriile necesare pentru clasificare.
  4. Eliberarea Certificatului: După inspecție și verificarea documentației, Ministerul Turismului va elibera Certificatul de Clasificare.

Pasul 4: Înregistrarea la Administrația Financiară

După obținerea Certificatului de Clasificare, trebuie să te înregistrezi la Administrația Financiară. Acest pas este necesar pentru a declara veniturile obținute din închirierea în regim hotelier și pentru a plăti impozitele aferente.

Pasul 5: Respectarea Normelor de Siguranță și Igienă

Pentru a oferi o experiență plăcută oaspeților și pentru a evita sancțiuni, este esențial să respecți normele de siguranță și igienă. Asigură-te că apartamentul este dotat cu echipamente de siguranță, cum ar fi detectoare de fum și extinctoare, și că este curățat și întreținut în mod regulat.

Autorizarea unui apartament în regim hotelier implică parcurgerea unor pași esențiali pentru a asigura conformitatea legală și pentru a oferi o experiență de calitate oaspeților. De la înființarea entității juridice și obținerea acordului asociației de proprietari, până la obținerea Certificatului de Clasificare și respectarea normelor de siguranță, fiecare pas este crucial pentru succesul afacerii tale. Asigură-te că urmezi aceste etape pentru a evita probleme legale și pentru a construi o afacere de închiriere de succes.